Sverige är ett land som till stor del byggt en välfärd på industrier. Tack vare industrier och fabriker så har vi blivit ett rikt land och tack vare dessa så har vi också den levnadsstandard vi har idag.
Men, tiderna förändras. Idag har vi inte alls samma industriella framgång - de flesta av dessa har, för länge sedan, flyttat utomlands och istället är det andra branscher och områden som får de ekonomiska hjulen att snurra. Det finns emellertid problem som vi idag får brottas med som en följd av den industriella historiken - nämligen gifter, avfall och kontaminerad jord.
Tomter och marker i anslutning till gamla fabriker och industrier - eller exempelvis kemtvättar - kan vara fulla av gifter och vara förorenade med allehanda farliga ämnen. Ska man bygga i ett sådant område så är det viktigt att jorden i fråga A) undersöks och B) åtgärdas samt C) att en återvinning av jord utförs. Idag finns det flera olika metoder - termisk, kemisk och exempelvis biologisk - att tvätta jordmassor som innehåller giftiga ämnen.
Vilket typ av ämne och vilken omfattning det handlar om blir avgörande för vilken metod som används för tvättning. Den kan antingen ske på plats eller där man transporterar bort jordmassorna till exempelvis en återvinningsstation och där personalen där utför tvättningen inom ramarna av sin verksamhet.
Det fina är att tvättningen också innebär en återvinning av jord - vilket rent konkret kan innebära att ett företag, eller en privatperson, sedan köper den tidigare kontaminerade jordmassan och använder som byggmaterial i samband med att man exempelvis ska skapa en stabil grund och behöver fyllnadsmassa.
Man kan som exempel på detta se att återvinning av jord kan innebära att en golfklubb kan köpa in - billigt - jordmassor och anlägga nya spännande hål, bygga upp högre greener eller skapa utslagsplatser som ger det där lilla extra.
Genom återvinning av jord så slås två flugor i samma smäll. Dels så handlar det om att marken som tidigare varit förorenad nu blir en säker plats att bygga på - vilket krävs i ett expansivt samhälle - och dels i form av att man kan köpa billigare fyllnadsmassa för olika projekt. Ett positivt kretslopp kan, tack vare detta, skapas. Det har vi alla nytta av i det långa loppet.